آیا سوختگی فریزری مواد غذایی باعث خرابی آن ها می گردد؟

به گزارش وبلاگ آموزشی و فنی، حتما تا به حال برای شما هم پیش آمده که ماده غذایی را از داخل فریزر بیرون آورده اید و متوجه شده اید که با یخ پوشیده شده و رنگ و بافت آن تغییر نموده است. به این پدیده سوختگی فریزری مواد غذایی می گویند. بسیاری از افراد در این شرایط مواد غذایی دچار سوختگی فریزری را دور می ریزند اما شاید لازم باشد که این بار تجدید نظر کنید. مهم ترین سوالی که مطرح می گردد این است که آیا مصرف غذاهایی که دچار سوختگی فریزری شده اند ضرر دارد؟ در ادامه در خصوص جواب این سوال بیشتر بخوانید.

آیا سوختگی فریزری مواد غذایی باعث خرابی آن ها می گردد؟

لیست محتوا

سوختگی فریزری مواد غذایی چیست؟

وقتی غذا را فریز می کنیم چه اتفاقی می افتد؟

وقتی غذاها دچار سوختگی فریزری می شوند چه اتفاقی می افتد؟

آیا غذایی که دچار سوختگی فریزری شده، سالم است؟

آیا فریز کردن مجدد غذا کار درستی است؟

چطور از سوختگی فریزری مواد غذایی جلوگیری کنیم؟

سوختگی فریزری مواد غذایی چیست؟

قبل از هر چیز باید بدانیم سوختگی فریزری مواد غذایی چیست و چرا اتفاق می افتد.

سوختگی فریزری زمانی رخ می دهد که رطوبت، از مواد غذایی منجمد شده به طور کامل خارج گردد. همه غذاها آب دارند که در صورت یخ زدن، بلورهای یخ تشکیل می دهد و باعث کم آبی می گردد. کم آبی باعث خشکی و سفت شدن غذا در زیر لایه ای از هزاران کریستال یخ می گردد.

به عبارت ساده، سوختگی در فریزر فرآیندی است که در آن آب درون سلول های مواد غذایی، مانند گوشت، سبزیجات، پیتزا، نان و… تبخیر می گردد و بخش هایی از غذا را از بین می برد. این اتفاق معمولاً از سطح به داخل اتفاق می افتد یعنی ابتدا سطح مواد غذایی آسیب می بیند و بعد کم کم به لایه های داخلی راه پیدا می نماید. سوختگی فریزری مواد غذایی باعث تغییر رنگ و طعم و بافت مواد غذایی می گردد که البته بیشتر مردم متوجه این تغییر طعم نمی شوند.

وقتی غذا را فریز می کنیم چه اتفاقی می افتد؟

منجمد کردن غذا یک روند علمی دارد و آن قدر سریع که فکر می کنید اتفاق نمی افتد. اگر این امکان را داشتیم که آب فریزر را زیر یک میکروسکوپ قدرتمند نگاه کنیم، می دیدیم که حتی اگر غذا کاملا یخ زده به نظر برسد، بسیاری از آب موجود در آن در چند ساعت یا روزهای اول منجمد نمی گردد. این زمان به میزان و ترکیب مواد غذایی منجمد شده بستگی دارد.

دمای یخچال و فریزر شما می تواند در زمان باز و بسته شدن، دائما در نوسان باشد؛ به خصوص اگر به طور مکرر و برای مدت طولانی اتفاق بیفتد. پر شدن بیش از حد فریزر هم می تواند منجر به زمان انجماد طولانی تر در مواد غذایی گردد که مشکل سوختگی فریزری را ایجاد می نماید اما این تنها مسئله نیست.

مسئله پیچیده تر این است که آب می تواند به صورت مایع در حالت فوق العاده خنک تا دمای منفی 50 درجه سانتیگراد هم وجود داشته باشد. انجماد مواد غذایی در دماهای بالاتر به این معنی است که آب به احتمال زیاد به شکل کریستال های بزرگی یخ می زند. این باعث انواع آسیب به دیواره های سلولی می گردد و احتمال تبخیر یا تصعید آب در فریزر را افزایش می دهد.

وقتی غذاها دچار سوختگی فریزری می شوند چه اتفاقی می افتد؟

اکسیژن حاصل از فرایند تبخیر باعث تغییر طعم و رنگ مواد غذایی می گردد به خصوص در گوشت و سایر مواد غذایی که به خوبی بسته بندی نشده باشند. اما فقط گوشت نیست که تحت تاثیر این فرایند قرار می گیرد. هر چقدر یک ماده غذایی بیشتر در فریزر بماند، احتمال اتفاق افتادن سوختگی فریزری در آن بیشتر می گردد.

برترین راه برای پیشگیری از ایجاد سوختگی فریزری در مواد غذایی این است که مواد را به خصوص انواع گوشت، به خوبی بسته بندی کنید و با پوشش مناسب بپوشانید. در واقع تا جایی که ممکن است بسته بندی مواد غذایی باید محفوظ باشد و هوا به آن راه پیدا نکند. مطمئن شوید که تمام مواد غذایی کاملا پوشیده شده اند؛ در کوچک ترین ظرف یا کیسه فریزر.

غذاهای دیگر چطور؟

گوشت یکی از آن دسته مواد غذایی است که بیشتر از سایر مواد دچار سوختگی فریزری می گردد. اما غیر از گوشت یکی دیگر از قربانیان اصلی سوختگی فریزری مواد غذایی، بستنی است که خیلی زود حالت یخ زده پیدا می نماید. البته حتی بستنی دچار سوختگی فریزری هم مثل گوشت، کاملا برای مصرف کردن سالم است اما بافت و حتی طعم آن می تواند کاملا تغییر کند. در واقع بخشی که آسیب دیده بافت خامه ای بستنی را ندارد. بسته به اینکه حجم سوختگی فریزری چقدر باشد، ممکن است فقط بخش کوچکی از مواد غذایی آسیب ببیند و قسمت های عمیق تر آن کاملا سالم باشد.

برای جلوگیری از این مشکل هم باید مطمئن شوید که بستنی را حتما در ظرفی که در آن به خوبی بسته می گردد نگهداری کنید.

اگر میوه ها و سبزیجات شما کمی دچار فریزرسوختگی به نظر می رسند، ممکن است در هنگام آب شدن و پختن، تغییرات بافتی را نیز تجربه نمایند. سعی کنید میوه ها را با یک اسموتی خوشمزه ترکیب کنید یا سبزیجات را در یک سوپ مقوی بریزید.

آیا غذایی که دچار سوختگی فریزری شده، سالم است؟

گوشت و بسیاری از انواع مواد غذایی ممکن است دچار این مشکل شوند و مهم ترین سوالی که مطرح می گردد این است که آیا خوردن این مواد غذایی اشکالی دارد یا نه؟

یک باور اشتباه وجود دارد که می گوید اگر یک ماده غذایی دچار سوختگی فریزری گردد، مواد مغذی خود را از دست می دهد. اما حقیقت این است که در صورت بروز فریزرسوختگی فقط کیفیت و بافت مواد غذایی تغییر می نماید و هیچ مسئله ای برای مواد مغذی آن پیش نمی آید و می توانید این مواد غذایی را بدون هیچ مسئله ای مصرف کنید.

هیچ مدرکی مبنی بر اینکه غذا ارزش غذایی خود را از دست می دهد یا هر گونه پاتوژنی ایجاد می گردد که شما را بیمار می نماید وجود ندارد. فقط احتمالا طعم غذا خیلی بد می گردد.

آیا فریز کردن مجدد غذا کار درستی است؟

پاسخ این سوال به شرایط بستگی دارد.

هر چه تعداد دفعات بیشتری غذا را یخ زدایی و دوباره منجمد کنید، باکتری ها فرصت بیشتری برای فراوری مثل دارند. شما می توانید این مشکل را تنها با آب کردن یخ غذا در یخچال و گرم کردن مجدد تنها بخشی که قصد مصرف آن را دارید، کاهش دهید. سپس باید در اسرع وقت آن را دوباره فریز کنید. مواد غذایی که به مدت دو ساعت یا بیشتر در یخچال مانده اند را دوباره فریز نکنید.

با این حال، با تصمیم به یخ زدایی و یخ زدن مجدد مواد غذایی، آسیب سلولی بیشتری به غذا وارد می کنید که می تواند مسیری آسان تر برای سوختگی در فریزر باشد. در عوض، سعی کنید غذای خود را قبل از انجماد تقسیم کنید تا بتوانید به جای فریز کردن مجدد، فقط آنچه را که احتیاج دارید از فریزر خارج کنید.

چطور از سوختگی فریزری مواد غذایی جلوگیری کنیم؟

خوشبختانه راه های زیادی وجود دارد که بتوانید از این مشکل جلوگیری کنید. موقع فریزر کردن مواد غذایی به این نکات توجه کنید:

1. تنظیم دمای مناسب فریزر

فریزر شما همواره باید در دمای مناسب فریز کردن مواد غذایی باشد. دمای مناسب برای فریزر، کمترین دمای ممکن یعنی صفر درجه و کمتر است. در این دما، آب به شکل کریستال های ریزتری یخ می زند. آسیب سلولی مواد غذایی کمتر می گردد و فرصت کمتری برای بخار شدن آب موجود در مواد غذایی وجود خواهد داشت.

اگر دمای پایین را با کیسه های فریزر وکیوم همراه کنید، برترین نتیجه را می گیرید. این کیسه های فریزر اصلا هوا نمی کشند. فریز کردن مواد غذایی راه خوبی برای طولانی تر کردن عمر مصرف آن است اما باید به فرایند فریزر کردن مواد غذایی هم توجه کنید.

2. پوشاندن مواد غذایی

قبل از قرار دادن مواد غذایی در فریزر حتما آن ها را خوب بپوشانید تا در معرض هوا نباشند. سوختگی فریزری مواد غذایی زمانی اتفاق می افتد که مواد با هوا تماس پیدا نمایند. پس مطمئن شوید که گوشت و سایر مواد غذایی خیلی خوب پوشیده شده باشند. برای این منظور می توانید از کیسه های فریزر و ارگانایزرها و ظرف های مخصوص نگهداری مواد غذایی در فریزر بهره ببرید. در نهایت باید کوشش کنید تا مواد غذایی کمترین تماس را با هوا داشته باشند.

3. عجله کردن در فریزر کردن مواد غذایی

شاید شما هم از آن دسته افرادی باشید که برای فریزر کردن مواد غذایی خیلی عجله دارند. مثلا سوپی که هنوز بخار از روی آن بلند می گردد و داغ است، سریع فریزر می نمایند. این کار نه تنها باعث کاهش بهره وری فریزر می گردد و مصرف انرژی را افزایش می دهد، بلکه غذا را بیشتر در معرض سوختگی فریزری قرار می دهد.

برترین راه برای فریز کردن مواد غذایی این است که آن ها را ابتدا سرد کنید و بعد در فریزر بگذارید. مثلا اگر ماده غذایی خام است، آن را در یخچال بگذارید. اگر غذای پخته است صبر کنید تا کامل خنک گردد و بعد به فریزر منتقل کنید.

4. آنالیز کردن مواد غذایی فریز شده

همواره باید حواستان به مواد غذایی داخل فریزر باشد. هر چقدر مواد مدت بیشتری در فریزر بمانند احتمال سوختگی فریزری مواد غذایی بیشتر می گردد. به همین علت مهم است بدانید که هر کدام از مواد موجود در فریزر برای چه مدتی فریز شده اند. برای اینکه فریزر شما همواره مرتب باشد و مواد غذایی دچار مشکل نشوند، هر زمان که غذا یا مواد خام را فریز می کنید حتما روی آن تاریخ فریز کردن غذا را بزنید. مخصوصا اگر عادت دارید مواد غذایی را در حجم زیاد می خرید و فریز می کنید.

5. پر نکردن بیش ازحد فریزر

هیچ وقت فریزر را بیش از حد پر نکنید. پر کردن زیاد فریزر، به خصوص با مواد فریز نشده ای که در حجم زیاد یک باره در فریزر قرار می دهید، باعث ایجاد مشکل در عملکرد فریزر می گردد. در نتیجه روند فریز شدن مواد غذایی کند می گردد و احتمال سوختگی فریزری مواد غذایی بیشتر می گردد.

جمع بندی

در حالت کلی، سوختگی فریزری مواد غذایی با بخار شدن کامل آب موجود در مواد غذایی ایجاد می گردد. برترین راه برای جلوگیری از این مشکل، بسته بندی کردن صحیح موادغذایی است طوری که در معرض هوای آزاد قرار نگیرند و تا جایی که ممکن است، هوای داخل ظرف های آن ها خارج گردد.

در حالی که بر اثر سوختگی فریزری مواد غذایی بافت و طعم آن ها تغییر می نماید، اما هیچ مسئله ای برای مصرف خوراکی ندارند. یعنی مصرف آن ها باعث بیماری نمی گردد فقط کیفیت غذاهای شما را کاهش می دهد.

منبع: Eatingwell

سوالات رایج در خصوص سوختگی فریزری مواد غذایی

چرا مواد غذایی دچار این مشکل می شوند؟

اگر مواد غذایی بدون پوشش مناسب در معرض هوای فریزر قرار بگیرند و مدت زیادی در فریزر بمانند دچار سوختگی فریزری می شوند.

چطور از سوختگی فریزری مواد غذایی جلوگیری کنیم؟

با نگهداری مواد غذایی در ظرف های دربسته و پوشاندن کامل آن ها از مواد غذایی محافظت کنید.

آیا مواد غذایی دچار سوختگی فریزری، سالم اند؟

بله این مواد غذایی برای خوردن سالم اند ولی احتمالا بافت و طعم آن ها تغییر می نماید.

منبع: دیجیکالا مگ

به "آیا سوختگی فریزری مواد غذایی باعث خرابی آن ها می گردد؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آیا سوختگی فریزری مواد غذایی باعث خرابی آن ها می گردد؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید